tiistai 15. tammikuuta 2008

Päivitystä

Vuoden 2008 alkuun on mahtunut monenlaista, on ollu epätoivon hetkiä ja myös onnistumisen hetkiä, sekä koiralla että omistajilla.

Heti vuoden alussa tuli eläinlääkäri reissu punottavien silmien takia ja kynnen, jonka Miki loukkasi vuodenvaihteen reissulla. Eläinlääkäriltä me omistajat saatin aikalainen kurinpalautus ja kehoitus palauttaa koiraa laumajärjestyksessä alaspäin, myös vinkkejä siihen saatiin. Onneksi varoitin että koira ei suhtaudu lempeästi jos sitä vieras alkaa tutkimaan ja Mikille laitettiin kuonokoppa. No reissu oli tiivistetysti siinä että Miki tärisi täynnä vihaa kuonokoppa päässä, kun ei päässy tilanteesta pois vaan joutui olemaan tutkittavana, kunnes lopulta alistui ja laittoi pitkäkseen eläinlääkärin syliin, mä itkin koska olin onnistunut sössimään koiran koulutuksen ja syyllistin itseni ja itkin lisää, sitten kuunneltiin neuvoja ja mä itkin lisää, Jouni yritti kysellä fiksusti neuvoja ja asiallisia kysymyksiä ja moitin koota itseni ja koira otti rennosti. Kotona piti aloittaa silmävoiteen laittaminen 3kertaa päivässä. Miki istui ensin paikalla ja sain toisen silmän laitettu sen jälkeen Miki päätti että nyt riittää ja minä noudattamaan eläilääkräin neuvoja kurinpalautuksesta ja ilmoittamaan koiralle että näin tehdään. Olin varmaan tosi vakuuttava silmistä valu vesi ja komensin. Kuitenkin tämä osoittautui hyväksi ja tarpeelliseksi, koska sen jälkeen Miki istui kiltisti paikoillaa, joka kerta kun laitoin silmävoidetta, ja hienosta käytöksestä sai makkaraa. Lopulta tiesi jo jääkaappia avatessani tulla paikoilleen odottamaan makkaraa. Kynsi saatiin hoidettua, vaikka eläinlääkärin määräämä kauluri ei päässä pysynytkään 15sekunttia kauempaa, vissiin oli liian iso malli.

Mikin veljen Alin blogista olen lukenut miten niillä on pidetty jääkautta. Jääkausihan toimiin siten että koira jätetään omistajien toimesta täysin huomiotta tietyksi ajaksi esim 1-3viikkoa, tietty lenkitykset ja ruoka annetaan koiralle normaalisti, mm. täältä löytyy lisää jääkäaudesta. Meillä jääkausi toimi toisinpäin, eli koira piti meihin jääkautta. Miki viihtyi paljon omissa oloissaan. Miki saattoi tulla sohvan etten istumaan saisko luvan tulla sohvalle, kun taputimme sohvaa ja pyysimme koiran sinne koira käänsi selkänsä ja meni omaan häkkiin nukkumaan. Jos kyse oli koulutus tai leikkitilanteesta Miki käyttäytyi normaaliin tapaansa. Nyt on jääkausi ohi ja Miki tulee esim. syliini jos istun lattialla.

Sitten niitä ihania mukavia hetkiä, joita tietty tulee paljon kun asustaa koiran kanssa. Ensimmäinen miköä on positiivinen asia on että komennettuani Mikiä niin käytös on muuttunut parempaan suuntaa monessa tilanteessa. Tammikuussa oli myös monta lumista päivää. Silloin oli ihana ulkoilla ja pelkästään nauttia pinserin ilosta lunta ja siitä löytyviä hajuja kohtaan. Välillä ihmiset varmaan ajattelivat mun seonneen kun nauroin ääneen kaduilla kun Miki keksi lumesta ja lumessa jotain kivaa. Miki myös meni kaikki ojat ja lumikasat huolella läpi ja ainakun pääsi vapaana juoksemaan lumi vaan pöllysi pinserin jaloissa.

Miki on myös hienosti löytänyt lumesta huolimatta lenkillä lumeen piiloitetut avaimet, hanskat ja muut tavarat mitä olen keksinyt. Esimerkiksi hanskojen tuominen piilopaikasta mulle on kehittynyt valtavasti. Nyt on taas kurjaa kun on kuraista ja sataa vettä tai räntää, onneksi Miki on kasvanut sen verran isommaksi pojaksi ettei enää niin pahasti protestoi vesisateelle, vaikkei edelleenkään siitä nauti, kaikki lumiset kohdat kyllä lenkillä käydään katsomassa ja mielellään kävelee sielä missä on lunta.

6.1 jatkui taas haku pienoisen joulutauon jälkeen. Mikillä on edelleen suuri into hakuiluun ja tosi taitavasti on maalimiehet löytänyt ja mennyt niiden luokse suoraan. Viime vuoden viimeisen kerran "jäljestyksestä" ei ole merkkiäkään. Vaihdoimme vuoden alusta L:n sydämen muotoiseen viemiseen, joka toimii hyvin. Viime kerralla maalimiehet oli jo todella hyvin piiloutuneet mm. lakanoiden alle, enkä varmaan olisi itse niitä löytänyt. Me olemme pysyneet kolmessa maalimiehessä/kerta, koska silloin on vielä into, itse en ole uskaltanut ottaa vielä 4. Katsotaan josko tällä tai ensiviikolla vaikeuttaisimme asteen reeniä.

Itse aloitin verkko-opiskelu vuoden alusta, katotaan jos saisin uusia vinkkejä koiran koulutamiseen.

7 kommenttia:

Mirka kirjoitti...

Olen huono neuvomaan, kun oma koirani on mitä on... :) Mutta huolestuttavalta kuulosti, että Miki piti teihin jääkautta! Tuolla tavoinhan esim. vanhemmat koirat pitää nuoremmat kurissa että suhtautuvat heihin EVVK-asenteella, jolloin tämä alempi arvoinen tekee kaikkensa huomion saamisen eteen (eli kun te esim. pyysitte syliin...) Me pidettiin Ronin kanssa jääkausi ja se auttoi joihinkin asioihin, meillä tosin Roni ei koskaan ole ollut esim. ell aggressiivinen. Aggressioon tulisi puuttua nopeasti eli jääkautta suosittelen. Jos siis saa neuvoa. :)

Lotta K kirjoitti...

Kirjoituksen perusteella on vähän vaikea päätellä mistä johtui, että Miki piti teihin etäisyyttä. Temperamenttisena koirana pinseri voi pitää teihin erityistä etäisyyttä varmasti monesta syystä. Yksi veikkaus voisi olla vaikka luottamuspula. Jos olette vieneet sen ikävään paikkaan (eläinlääkäriin) ja sen jälkeen aloittaneet ikävät toimenpiteet (hoidon). Mä sanoisin, että kannattaa antaa koiran olla rauhassa, jos se rauhaa kaipaa. Eikä murehtia asiaa sen enempää.

Jääkausi varmaankin voi toimia joillakin koirilla, varsinkin huomionkipeillä, silloin kun tarvitaan todella radikaalia muutosta. On tärkeää kuitenkin muistaa, että jääkausi on koiran näkökulmasta todella suuri ja radikaali toimenpide, eikä se vielä opeta koiralle haluttua käyttäytymistä. Jääkausi toimii korkeintaan ikään kuin koiran herättelijänä. Jääkaudella voi onnistuessaan saada aikaiseksi sen, että koira on ikään kuin vastaanottavaisemmassa tilassa, mutta se ei vielä itsessään ole sama kuin kouluttamistuokio. Sitten pitää vielä erikseen nähdä todella paljon vaivaa, itse koulutustilaisuuksien järjestämiseen ja niissä onnistumiseen. Ja täytyy muistaa, että jääkausi ei todellakaan toimi kaikille.

Weera kirjoitti...

Joo, mä yhdyn Lottaan. Meidän tapauksessa se toimi (vaikkakin vain viikko pidettiin)sillä dominointi ei ollut se ongelma, vaan tarvittiin tilanteen rauhoittamista ja tavallaan nollaamista. Alihan kävi ylikierroksilla ja jyräsi riehunnallaan muun maailman. Nyt ollaan aloitettu peruskoulutusjutut alusta ja ahkerammin kuin ennen, mm. remmikäyttäytymisen ja niinkin perusjutun kuin paikoillaan pysymisen treenaaminen.

Se, että Miki on purrut ihmisiä tosissaan ja saanut aikaan lääkärikäyntejä ja sairaslomia on aika iso ongelma ja tuskin on voitettu ihan näin helposti. Mutta Sanna-kulta kaikki on nyt teidän käsissä, sun ja Jounin ja teillä on niin paljon halua selvittää ongelmat, että ihan varmasti onnistutte. ja kuten oon sulle sanonut aikaisemmin, niin Mikihän on todella koulutettu ja komea koira. Sillä on harrastuksia enemmän kuin koko meidän seudun koirilla yhteensä ja motivoitunut "äiti". Tsemppiä kamalasti. Ens viikolla juhlitaan synttäreitä.

Sanna kirjoitti...

Oon tässä kanssa pohtinut mitä tehä. Jääkausi on ollut yksi pohdinnan kohde, mutta tällähetkellä me mennää enemmän perushuomioimattomuudella ja pyrin edelleen panostamaan rahoittaviin juttuihin. Jääkaudesta oon lukenut, mutta luulen et pitää vielä opiskella lisää ja ehkä kaydä jollain kouluttajalla hakeen tarkkoja apuja.
Luulen kans et Miki otti itteensä kun me kamalat ihmiset vietiin se hirvittävään paikkaan. Nyt on kaikki hyvin, mutta jotain pitää varmaan tehä, katotaan mitä se on. Ainakin koulutusta, koulutusta ja lisää koulutusta. Eilen tottista, huomena hakua, su oonkin jo 14h töissä et vastuu on Jounilla.

Sanna kirjoitti...

Mutta lisää vinkkejä ohjeita yms otetaan vastaan!

Mirka kirjoitti...

Ehkä ilmaisin edellisessä kirjoituksessani ajatukseni hiukan väärin. En tarjoittanut,että pitäisi mennä vaatimaan Mikiltä sitä, että esim. tulee pyydettäessä syliin vaan sitä, että Miki suhtautui perheensä ihmisiin kuten koiralauman pomo suhtautuisi nuorempiin ja alempiarvoisiin. Koiralaumaa seuratessani olen huomannut, että esim. Siskoni 10v Collie ei edes katso Roniin päin ja silti Roni ei uskalla edes nousta seisomaan Tinon edessä. Se kertoo minun mielestäni valta-asetelmasta, vaikkei Tino ole koskaan antanut Ronille "selkään". Tätä tarkoitin. :)

Jääkausi ei tosiaan sovi kaikille, mutta meille se toimi. Tai lähinnä se ajattelutapa, että koira ei ole kodin napa. :D Se ei TODELLAKAAN ole mikään autuaaksi tekevä juttu vaan vaatii tosiaankin tuekseen kouluttamista, kouluttamista ja kouluttamista.Perushuomioimattomuuskin tosiaan voi jo riittää.

Tiedän, että Sanna todellakin tekee kaikkensa, että Mikin kanssa eläminen olisi helpompaa, mutta suosittelen hakemaan apua pian! Miki on aivan valloittava nuori mies, mutta mitä enemmän koira joutuu puremaan (syystä, jota emme kai edes tiedä) sitä enemmän sellainen käytös vahvistuu. Tampereen seudulla suosittelen Trainers Choicea, jos saa mainostaa. :) Käytiin niiden tapakoulu ja suht lyhyessä ajassa on tapahtunut jo jonkilaista edistymistä.

On olemassa juuri niin monen koulukunnan edustajia ongelmakoirakouluttajissa kuin on ongelmakoirakouluttajia, joten jokaisen pitää vaan itse löytää se tie, miten haluaa koiransa kouluttaa. Nimim. Itkua tuhertanut, kun tuntui niin väärältä se mitä "ongelmakoirakouluttaja" neuvoi tekemään. Minulla tosin on kokemusta vain kovapäisen parsonuroksen kouluttamisesta, ei murrosikäisen urospinserin. :)

Lotta K kirjoitti...

Ai niin piti vielä lisätä lohdutukseksi, että kuulemma suurimmalla osalla pinsereistä / pinseriperheistä on ongelmia nuoren pinserin kanssa. Ei kannata liikaa ottaa itseensä tai lamaantua tai kokea epäonnistuneensa (no niinhän me kuitenkin aina välillä tehdään, kun tekee mieli vaipua epätoivoon...)

Muista harjoitella Mikin kanssa eri asioita kaikissa mahdollisissa tilanteissa ja jos esim. "epämiellyttävät"/uudet/yllättävät tilanteet on sille vaikeita, järjestä niitä sille harjoitusmielessä. Menkää esim. eläinlääkärin vastaanottoaulaan ihan vaan rapsuteltavaksi jne.

Mä olen huomannut Muusan kanssa, että asiat pitää harjoitella joka tilanteessa. Että jos joku juttu toimii kotimetsässä, kaupungilla voikin olla ihan eri juttu jne.

Jokaisella koiralla / koiranomistajalla on välillä ongelmia, ette te ole tehneet mitään VÄÄRIN, sen enempää kuin muutkaan. Aina voi sattua kömmähdyksiä. Minä esim. opetin Muusan pissaamaan sisälle kieltämällä siltä öisen vinkumisen virtsatietulehduksen aikana. Kyllä vituttaa.