sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Haku pohdintaa

Viime yönä pääti avautua hakuasioista ja pohtia niitä oikein urakalla täällä blogissa, mutta siinä silmät ristissä painoin jotain nappia ja hävitin pitkän tekstini, kyllä v...

Mikin kanssa siis käydään kerran viikossa hakuilemassa. Jonkin aikaa otettiin näyttäytymisiä, jotka sujui hyvin, mutta viime viikolla Miki oikeastaan vaan kiihtyi ja palkitsi itse itseään jäljestämällä ja juoksemalla pitkin metsiä eikä niinkään keskittynyt maalimiesten etsintään, vaikka loppujen lopuksi kävi ne kaikki hakemassa. Mikin kanssa otettiin alkuunsa L-viemisiä ja sitten siirryttiin sydämen muotoisiin viemisiin, koska Miki fiksuna koirana jäljesti L-viemisellä. Viime viikolla onneksi muutkin koirat olivat kummallisia eivätkä kuunnelleet alkuunsa, johtuiko tämä jostain tuoksusta metsässä vai mistä mene ja tiedä. Onneksi myös viikko sitten päästiin lopettamaan onnistuneeseen suoritukseen.

Lauantaina kokeiltiin taas uutta tapaa jotta saataisiinkierrokset matalammalle ja keskittyminen takaisin. Miki on kyllä jo kotona intoa piukassa, kun huomaa että pakataan hakukamoja reppuun, automatkalla sitten jo piipataan, autosta ulos tultaessa tulee ilo hakku. Nyt siirryin siihen että käymme hakemassa maalimiehestä hajun ja palaamme sen jälkeen suoraa linjaa takaisin keskiviivalle, josta lähetän Mikin maalimiehelle. Tämä tapa tuntui toimivan meillä ja Miki juoksi joka kerta täysin suoraa linjaa maalimiehelle. Maalimies/miehet on hyvin piiloutuneina ennenkö tuon koiran hakualueelle, onneksi Johannalla oli taas lakanat mukana, umpi piilostakin Miki on jo hakenut maalimiehiä. Hakutreenit on tehnyt myös tosi hyvää muutenkin Mikille, joka ei ole enää niin varauksellinen vieraita ihmisiä kohtaa. Meidän haku ryhmässä tatä tapaa käytetään mm. dopperilla, jolla on tapana käydä ylikierroksilla koska hakeminen ja ihmiset on niin kivoja.

Tohon kuumenemiseen liittyen oon miettinyt että rullakoira vai haukkuva hakukoira? Onko kenelläkään kokemuksia? Ei ehkä kovin ajankohtainen, koska tällähetkellä ei oo vielä pk-oikeuksia ja meillä harrastus aluillaan, mutta jos miettii rullakoiraa niin rullalle opetuksenhan vois aloittaa. Mietin vaan et alkaako pinseri kuumeta liikaa jos opettaa sen haukkuvaksi hakukoiraksi, tämä varmaan koira kohtaistakin. Meillä lähinnä haukutaan kotia vahtiessa ja kun pääsee autosta ulos reeneissä.

Haukkumisen opettamistahan ei varsinaisesti tarvitsisi tehdä vaan se tulisi todennäköisesti itsestään, kun ollaan tarpeeksi kauan reenattu ja koira alkaisi vaatimaan nopeammin palkkaansa ja purkaisi innostustaan haukkumalla, mutta onko pinseirsta haukkuvaksi koiraksi? Koska haukkuminen on monelle koiralle luonnolista pääsisi omistaja tässä helpolla. Hakukoirista suurin osa taitaa myös olla haukkuvia, joten neuvoja olisi helppo saada. En tiedä kannattaisiko Miki jo tässä vaiheessa opettaa istumaan maalimiehellä (koska meillä istuminen on huomattavasti luonnollisempi toiminto kuin maahanmeno) sillä kokeissahan koira ei saa ottaa kontaktia maalimieheen, mutta tämä kontaktinotto ongelma tulee helpommin haukkuvalla koiralla, ainakin mun ajatuksissa.

Rullakoiraksi opettaminen tietää enemmän töitä. Rullan käyttö pitäisi sitten opettaa eriksiin kentällä ja kotona. Rullakoiria on myös huomattavasti vähemmän joten en tiedä kuinka helppo olisi saada neuvoja miten opetan koirani rullakoiraksi? Rullakoiran ei tarvitsisi viihtyä kauaa maalimiehellä yksin vaan koira saisi lähteä hakemaan omistajaa, jonka kanssa sitten palaisi maalimiehen luo, tämä on myös yksi syy miksi olen miettinyt Mikistä rullakoiraa. Alkuunsa Miki ei jäänyt maalimiehelle vaan haki yhden nami ja juoksi takaisin mun luokse, nyt miki on onneksi oppinut että paras ja kannattavin paikka on maalimiehen luona. En tiedä myöskään missä vaiheessa rullan käytön opettaminen kannattaisi koiralle aloittaa. Toisaalta tällähetkellä oleellisinta on että Miki viihtyy maalimiehen luona.

Jos jollain viisaalla on heti hyviä vinkkejä ja ajatuksi tästä niin kaikki ideat otetaan vastaan. Enää tunti työ aikaa, joten nyt alan ahertamaan jotain hyödyllistä.

Ei kommentteja: