Eli kuten edellisestä tekstistä käy ilmi niin meillä pitäisi olla liikuntakielto. Koska eläinlääkäri ei määrännyt rauhoittavia niin tätä on hieman haastava yrittää toteuttaa. Kotona sisällä on rappuset joita ei pysty portilla/ovella rajaamaan ja niitä Miki menee edestakaisin, koska ylemmällä tasolla on olohuone, keittiö, meijän makkari ja takkahuone, alhaalla on työhuone ja "Mikin" huone sekä ulko-ovet joista ihmiset kulkee, joten tapahtumia on molemmilla tasoilla.
Rappusten juoksemisen lisäksi pinseri ei tajua ettei sen kuulu hyppiä ja pomppia kuin sähköjänis. Eli kun pääsee ovesta ulos hihnassa niin tekee ilo hyppyjä suoraan ilmaan, lisäksi hyppää sohvalle, omaan sänkyynsä (70x190cm), saunan lauteille, autoonkin on muutaman kerran kerinnyt hyppäämään, kun en oo ollut tarpeeksi nopea nostamisen kanssa, autosta ulos olen kerennyt nostamaan koiran ja kotona Mikin ovelle oon kantanut Mikiä kun ollaan lähetty ulos.
Oon yrittänyt keksiä pinserille aivotyötä, mutta oma pää on tyhjä joten kaipaisin vinkkejä ja temppu ideoita. Olemme tehneet tokoliikkeiden (ei hyppyä) lisäksi, pk:n luoksetulon loppuasentoa, "orava-asentoa", kierimistä maassa, pyörimistä seisaallaan, ryömimistä, valokatkaisijan painaminen, oman kuonon peseminen, tassujen antaminen, pyykkien kuivumaan laittaminen, lelujen, avaimien yms, esineiden etsintä ja kantaminen, namien etsintä, pujottelu jalkojen välistä, "kuoleminen" eli menee kyljelleen makaamaan liikkumattomaksi. Pinseri-foorumilta löysin tassulla kuonoon läppäisy tempun, joka pitää kyllä opettaa, mutta lisääkin ideoita otetaan vastaan. Noutukapulan pitäminen on vielä vaiheessa, mutkun se on niiiiin hankalaa.
Mulla on vieroitusoireita, kun en pääse pitkille lenkeille Mikin kanssa, vaan joudun käymään yksin sen lisäksi hakuilu on vielä kuukauden kiellossa ja vielä vähän aikaa esineruutukin on kielletty. Miki ottaa kyllä päivät aika rennosti nukkuen/makoillen, mutta mamma kaipaa lisää toimintaa. Omat treenit parikertaa viikossa ei riitä.
9 kommenttia:
No voi kurja kun Miki-parka sairastaa... Temppujen ja aktivoinnin sijasta ehdottaisin kokeilemaan koiran rauhoittumaan ja rentoutumaan opettamista? Että ei tehtäisikään yhtään mitään... Ootteko kokeilleet esim. hierontaa, vaikkapa useamman kerran sarja asiansa osaavalla hierojalla. Mikin vaiva kuulostaa mielestäni siltä, että erityisen lämpimästi suosittelen luontaishoitoja, esim. eläinrefleksologilla käyntiä? Kannattaa ainakin kokeilla! Hyviä vointeja teille!
Hieronnasta olikin puhetta lääkärin kanssa, mutta kuulemma ei vielä kannata koittaa hierontaa eikä fysioterapeutilla käyntiä/ venyttelyjä, koska on vielä sen verran kipeä. Itse oon hieman koittanut Mikiä hieroo ja venytellä, mutta kortisonipiikkien jälkeen oon antanut tilanteen rauhoittua. Pääasiassa meillä on nyt viikko vaan makoiltu.
Kiitos vinkistä sekä Sarille että Janille, pitääkin selvittää tota eläinrefleksologia.
Tossa nyt olikin 'muutama' temppu, mutta myös peruuttaminen (seisten/istuen), haukkuminen käskystä, suukon antaminen, erilaisten esineiden koskeminen tassulla tai nenällä tuli vielä itselle mieleen. Lisäks naminpiilotus sisälle tai pihaan on meillä suosikki. :) Miten hei oot opettanut ton että koira etsii eri esineitä? On ollut mielessä jo pidempään, mutten ole tiennyt mistä aloittaa..
Tossa nyt olikin 'muutama' temppu, mutta myös peruuttaminen (seisten/istuen), haukkuminen käskystä, suukon antaminen, erilaisten esineiden koskeminen tassulla tai nenällä tuli vielä itselle mieleen. Lisäks naminpiilotus sisälle tai pihaan on meillä suosikki. :) Miten hei oot opettanut ton että koira etsii eri esineitä? On ollut mielessä jo pidempään, mutten ole tiennyt mistä aloittaa..
Hmm tuli taas kaks kertaa, tää herjaa ettei salasana muka olis oikein. :')
Kiitos Reija temppuvinkeistä! Peruuttamista seisten oon joskus koittanut opettaa, mutta en oo onnistunut, joten vinkkejä otetaan vastaan =)
Mä oon opettanut esineiden etsintää samalla tavalla, kun namien etsintää. Eli ensin sisällä koira istuu tms kun piilotan esineen/lelun, niin että koira näkee sen. Sitten koiran vapautus ja käskysana ja kun koira menee esineelle niin käskysanan vahvistusta voi käyttää, meillä esine, ja palkka. Ulkona sama. Mä tein pentuaikana paljon et saatoin Mikin vapaanjuostessa jättää esineitä polulle taakseni ja sit jatkaa matkaa ja jonkin ajan kuluttua pyytää Mikin viereeni ja lähettää taaksepäin esineelle.
Ulkona esim. esineruudulla voi ensin ottaa harjoituksen niin että piilottaa esineen yhdessä koiran kanssa ja käskysana samaan aikaan kun esinettä piilottaa ja koira on kiinnostunut siitä, koira ei saa tässä vaiheessa koskea esineeseen. Sen jälkeeen menee lähetyspaikkaan, sanoo käskysanan ja kun koira koskee esineeseen niin saa palkan. Kun koira osaa nää niin voi yhdistää tuomisen siihen, mahdollisimman pian, voi ottaa tähän käskysanan alkuunsa.
Meillä Miki on oppinut et esineruudulla, kun seison kämmenpuoli ylöspäin käsiauki tuo mulle esineet ilman erillistä käskyä. Pitäs vaan saada se tuomaan ne suoraan käteen ilman tiputtamista. Meillä on kaikille esineille samakäskysana, eli koira etsiin ihmiseltä tuoksuvaa tavaraa, osaa siis tuoda muitkin kun meidän tuoksuiset esineet.
Mä oon Sarin kanssa vähän samoilla linjoilla - rauhoittuminen olis kätevä taito ettei tarvis Valiumia ;) Meillä saattaa silloin tällöin mennä viikkokin niin ettei tehdä muuta kuin lenkkeilyä, ja koira sopeutuu. Kyllähän se tauon aikana alkaa tarjota esim. perusasentoa ja viime aikoina on hakenut esineitä omatoimisesti, muttei kuitenkaan hypi seinille. Ehkä jatkuva aktivointi saa koiran pysymään sellaisessa tilassa, jossa se koko ajan odottaa jotain tekemistä? Ja mun mielestä sairaslomalla on parasta se kun saa vaan maata.. =)
Käytiin eilen fyssarilla ja täytyy sanoa, että kyllä asiansa osaava ammattilainen saa ihmeitä aikaan. Köpillä oli tosin vaan pari pientä jumia, mutta kun ne saatiin käsiteltyä niin kyllä oli onnellisen ja rentoutuneen näköinen koira! Suosittelen lämpimästi :) Varmaan hieroja ja/tai fysioterapeuttikin osaisi arvioida, missä vaiheessa kipeitä alueita voidaan alkaa käsitellä :)
Piti lisätä vielä hierojan kommentti, että kun koira käyttää muita lihaksiaan niiden kipeiden tilalla niin jumeja voi syntyä muuallekin kuin alun perin kipeille alueille. Siksikin jonkun ammattilaisen konsultaatio voisi olla hyödyllistä :)
(yritin muokata kommenttia mutta ilmeisesti päädyin poistamaan sen ja lisäämään koko jutun uudestaan..)
Kiitos esineen etsintävinkistä, pitääpi alkaa harjoittelemaan. Meillä kävi kans tänään koirahieroja ja saatiin yks triggerpiste auki.. Taas on koiralla kuukauden verran vetreä olo. :) Suosittelen!
Lähetä kommentti